Algemene info

Bekijk hieronder onze brochure privé hockeyveld 2023 met uitgebreide informatie over de aanleg van een privé hockeyveld.

Hieronder volgt nog een opsomming van de meest gestelde vragen van klanten die voornemens zijn, een privé hockeyveld of speelveld aan te schaffen voor in de tuin.

Vraag: hoe zit het met de onderbouw / ondergrond en de voorbereidende werkzaamheden?

Antwoord:

De manier van werken aangaand de voorbereidende werkzaamheden / het maken van de onderbouw, kan als volgt worden samengevat:

Allereerst wordt het perceel leeg gehaald en het wordt afgegraven (meestal betreft dit een natuurlijk grasveld en wordt er afgegraven op een niveau van minus 32 cm). De graszoden / overtollige grond worden afgevoerd of elders in de tuin verwerkt. Nu hebben we een afgegraven perceel (meestal 32 cm diep). Nu wordt de opsluiting geplaatst. Meestal zijn dit 10 x 35 x 100 betonbanden of 10 x 20 x 100 cm betonbanden (afhankelijk van de gewenste hoogte van de opstaande rand). Deze banden worden gedeeltelijk ingegraven en 100% waterpas gesteld met een lazer. Nadat de banden zijn geplaatst, wordt de onderbouw gemaakt (meestal met lava icm grindplaten). Dit is een precisie werkje! De onderbouw wordt meerdere malen aangetrild en 100% waterpas uitgevlakt. Daarna worden de shockpads en de kunstgras mat geplaatst. Verder zijn er nog allerlei opties en toebehoren mogelijk bij de aanleg van een hockeyveldje thuis. Denk hierbij aan hekwerken, ballenvangers, hockeydoeltjes, rubberen strips op de betonbanden, verlichting voor bij het hockeyveld, multifunctionele en in hoogte verstelbare netten t.b.v. tennis, badminton, beachvolley en volleybal, maatwerk kantplanken e.a. 

Het is van groot belang dat de onderbouw van een hockeyveld / speelveld hard en vlak is en dat de afwatering goed verzorgt is. Meestal wordt gekozen voor een lava onderbouw van circa 10-12 cm dik. Het grote voordeel van een lava onderbouw is dat deze hard gemaakt kan worden en toch een zeer goede afwatering heeft (lava is een poreus gesteente en neemt namelijk water op en laat het goed door). Een standaard zandbed (met bijvoorbeeld ophoogzand) kan ook een optie zijn (en is ook een goedkopere optie) maar de afwatering is dan minder goed en tevens zal de hardheid van een zandbed, t.o.v. een lavabed, minder zijn waardoor de kans op verzakkingen en deukvorming (op langere termijn) groter wordt. Het zandbed stabiliseren met cement is dan een betere optie. Dit wordt een zogenaamd zand-cement bed genoemd. Het nadeel is wel dat de afwatering minder goed is dan bij een lavabed en dat er een "laagje beton" in uw tuin ligt waar nooit meer iets groeit. Mocht u ervoor kiezen om het veld bv na 15 jaar te verwijderen en weer "echt gras" te laten groeien, dan dient deze betonnen laag verwijderd te worden. Lava kan blijven liggen en is zeer milieuvriendelijk.

Tegenwoordig is het de trend om de onderbouw verder te professionaliseren door deze extra stabiel te maken en optimaal te laten draineren. Dit doen we door zogenaamde grindplaten toe te voegen aan de onderbouw. Deze grindplaten zijn vervaardigd uit hard kunststof en worden in elkaar gepuzzeld waardoor en feitelijk een harde plaat ontstaat. We vullen vervolgens de grindplaten af met lava waardoor de stabiliteit van de onderbouw extra toeneemt. feitelijk heeft u nu een optimale onderbouw voor een sportveld.

Omdat de onderbouw erg hard is en weinig speelcomfort biedt, adviseren wij om een shockpad / valdemping te laten plaatsen op de onderbouw. We hebben hierin diverse soorten shockpads met elk hun eigen toepassing en prijsniveau.

 

Vraag: welk type kunstgras kan ik het beste kiezen voor mijn toepassing?

Antwoord: er zijn grofweg 3 soorten hockey kunstgras velden te onderscheiden. Deze zijn: volledig ingezande kunstgras hockey velden, semi zand semi water kunstgras hockey velden en tot slot de volledige watervelden. Voor toepassingen in de particulieren sector, adviseren wij van Nobel Grass om een volledig waterveld te nemen of een semi zand semi water kunstgras hockey veld (we gebruiken hiervoor verschillende producenten waaronder Greenfields, Desso, Lano, Domo, Polytex). De reden is dat dit soort kunstgras velden relatief weinig onderhoud nodig hebben (u hoeft het veld enkel schoon te houden in geval van een waterveld en een semi zand semi water veld heeft wel wat onderhoud nodig en het kan voorkomen dat er bijgezand moet worden naar verloop van tijd). Het grote nadeel van een zandingestrooid kunstgras hockey veld is dat deze velden meer onderhoud nodig hebben en het speelcomfort van deze velden ligt aanzienlijk lager dan bij een waterveld.

Het onderhoud van een hockeyveld houdt in dat het veld met regelmaat moet worden opgeborsteld (bij voorkeur met een borstelmachine) en in geval van een semi- of zandveld, moet worden bijgezand. Een waterveld heeft dit onderhoud minder nodig. Een waterveld is wel duurder dan een zandingestrooid veld. Vandaar dat u op sommige clubs de zandingestrooide velden zult tegenkomen. Bij een veld van zo'n 5.500 - 6.000 m2 kan de m2 prijs van groot belang zijn. De meeste hockeyvelden in de tuin zijn niet groter dan 300 m2 waarbij de m2 wellicht minder van belang is en het beperkte onderhoud en het hoogst haalbare speelcomfort meestal de doorslag geeft. Onze klanten kiezen feitelijk nooit voor een zandveld. 

 

Vraag: hoe zit het met de sierwaarde van het kunstgras?

Antwoord: wij van Nobel Grass krijgen met regelmaat de vraag van onze klanten of er sportkunstgras is dat ook natuurlijk oogt (professioneel sportkunstgras heeft weinig tot geen sierwaarde). Het antwoord dat we kunnen geven is: eigenlijk niet. Nobel Grass heeft wel speciale kunstgras soorten ontwikkeld met W-shape of C-shape technologie. Deze kunstgras soort is sterk en duurzaam en toch oogt deze mat natuurlijk. Maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat een professionele sport kunstgras mat vele malen duurzamer is dan een sierkunstgras mat. Als de kunstgras mat intensief belast zal gaan worden, is toch het advies om een sport kunstgras mat te nemen en de relatief lage sierwaarde op de koop toe te nemen.

 

Vraag: wat kost een hockeyveld in de tuin?

Antwoord: u kunt grofweg aanhouden dat de m2 prijs van een prive kunstgras hockeyveld tussen de 80-130 euro per m2 ligt (uitgaande van een hockeyveld vanaf 30 m2). De exacte kosten zijn afhankelijk van het type kunstgras dat gekozen wordt, de grootte van het kunstgras veld en de bereikbaarheid van het veld i.v.m. het grondwerk (kunnen er machines bijkomen of moet alles met de hand worden verzet). Deze prijs van 80-130 euro gaat uit van een totaalprijs inclusief grondwerk met een lava onderbouw, levering en installatie kunstgras (waterveld type Nobel Grass Hockey). Er zijn uiteraard ook mogelijkheden om de prijs te drukken door bijvoorbeeld een gedeelte van het grondwerk zelf te doen (zoals uitgraven graszoden / zwarte grond en afvoeren van graszoden / zwarte grond) of een goedkopere kunstgras te nemen. Eerlijk gezegd geeft Nobel Grass niet de voorkeur aan het gedeeltelijk uitbesteden van de voorbereidende grondwerkzaamheden. dit gaat namelijk vaak fout waardoor wij alsnog de werkzaamheden moeten doen of gedeeltelijk moeten doen.

 

Vraag: levert Nobel Grass ook toebehoren en accessoires?

Antwoord: jazeker! Nobel Grass heeft de afgelopen 12 jaar diverse producten ontwikkeld voor deze specifieke kunstgras privé hockey- speelvelden. Zo kan Nobel Grass, naast het leveren en installeren van het kunstgras en onderbouw, de volgende accessoires en toebehoren leveren voor u:

Doeltjes en doelen: Nobel Grass heeft diverse soorten doeltjes ontwikkeld. Zo heeft een relatief klein speelveld een ander type doeltje nodig dat een relatief groot veld. Velden van circa 30-60 m2 kunnen het beste gebruik maken van een kleiner doeltje van bijvoorbeeld type PRO 120 of PRO 135 en de wat grotere velden van bijvoorbeeld 200 m2 kunnen prima uit de voeten met bv type PRO 180 of PRO 200 of een officieel doel PRO 366. We hebben vele soorten doeltjes beschikbaar zowel met als zonder kantplank systeem. Nobel Grass heeft inmiddels ook een geluiddempende kantplank ontwikkeld voor in de doeltjes. De inslag van de bal maakt namelijk nogal veel lawaai en de ervaring leert dat uw buren daar niet altijd op zitten te wachten. Zie tevens ons assortiment doelen: https://www.privehockeyveld.nl/hockey-doelen

Maatwerk ballenvangers: het doel van dit product spreekt voor zich: de ballenvanger houdt de bal tegen zodat deze in het spel blijft. Dit voorkomt ongelukken en tevens bevordert de ballenvanger het speelplezier). Een ballenvanger bestaat uit een (meestal) zwart stalen frame met staanders, bovenbuis en onderbuis en in het frame wordt een industrieel fijnmazig net gespannen. De prijzen beginnen bij 799 euro incl. 21% btw en incl. installatie. We kunnen in principe elke maatvoering maken. De ervaring leert dat klanten in eerste instantie niet staan te springen om een ballenvanger te laten plaatsen (omdat het niet een erg fraai gezicht is). Maar na enkele maanden spelen, worden we toch vaak weer gebeld om het alsnog te doen omdat men de buren niet te veel tot last wil zijn en / of dat veel ballen verdwijnen / gezocht moeten worden :-)

Rubberen strips voor op de betonbanden: als we een prive hockeyveld aanleggen, maken we meestal gebruik van betonbanden die rondom het perceel worden gesteld. De bovenkant van de betonband is hard en kan scherp zijn. Door een dikke rubberen strip te fixeren op deze betonbanden en tevens aan de binnenzijde van de betonbanden, wordt de veiligheid van uw spelende kinderen bevordert. Tevens heeft dit rubber een chique afwerking en geluiddempende werking. De prijzen liggen voor betonbanden van 6 cm breed op 22,50 euro per meter en voor betonbanden van 10 cm breed, ligt de prijs op 25,00 euro per meter (incl. lijm en installatie).

Is er ook verlichting mogelijk rondom ons veldje? Jazeker, Nobel Grass heeft recent een professioneel systeem ontwikkeld aangaande sportveld verlichting voor de particulieren sector. Sportveldverlichting is uiteraard een bestaand product maar als men gaat zoeken, komt men uitsluitend professionele installaties tegen. Dit kost enkele 10.000-den euro's en is wat ons betreft geen optie voor privé hockeyvelden. We hebben daarom een betaalbaar alternatief ontwikkeld dat toch professioneel is. Vraag naar de mogelijkheden. Om u alvast een idee te geven qua kosten: We kunnen de verlichting in 1 dag realiseren bij u thuis (mits stroomvoorziening aanwezig is). De richtprijzen voor deze professionele verlichting zijn als volgt (exclusief aanleggen stroomvoorziening bij veld*): 2 Ledlampen inclusief mast (max. 6 meter hoog, voor velden vanaf bv 30 m2) incl. montage a 1.400 euro incl. 21% btw. 3 Ledlampen inclusief mast (max. 6 meter hoog, voor velden vanaf bv 100 m2) incl. montage a 2.100 euro incl. 21% btw. 4 Ledlampen inclusief mast (max. 6 meter hoog, voor velden vanaf bv 180 m2) incl. montage a 2.800 euro incl. 21% btw

* Stelpost voor aanleggen stroomvoorziening a 500-600 euro.

Maatwerk belijning: Nobel Grass kan elke gewenste belijning aanbrengen op uw veld. Voor de volledigheid: hoe doen we dit? We snijden in principe een strookje groen weg en verlijmen een witte strook terug in het veld (de belijning wordt er dus niet op gespoten of iets dergelijks). We kunnen bijvoorbeeld de volgende belijning voor u maken: doellijnen, middenlijnen, strafbal strippen, halve cirkels, officiële kop-cirkels, zijlijnen e.a.

Verder behoren nog allerlei andere sport technische toebehoren tot de mogelijkheden zoals volleybal systemen, tennis systemen, basketbalsystemen e.a. Wat momenteel helemaal hot is, is het laten plaatsen van een "op hoogte verstelbaar net". Dit systeem betreft: 2 aluminium palen (die in grondkokers geplaatst worden en ook weer weg te nemen zijn). Tussen de palen wordt een net geplaatst welke in de hoogte versteld kan worden zodat tennis, badminton en volleybal mogelijk zijn. Dit systeem kan eenvoudig weggenomen en teruggeplaatst worden. Dit systeem is een erg leuke aanvulling op uw veld (meerprijs circa 2.000 euro incl. installatie).

Hieronder volgen nog een aantal youtube filmpjes van recente projecten van Nobel Grass. Het gaat hier om de realisatie van kunstgras water hockeyvelden met een lava onderbouw / ondergrond welke met een lazergestuurde kilverbak is uitgevlakt om zodoende een 100% waterpas onderbouw / ondergrond te kunnen realiseren. Verder heeft Nobel Grass klant specifieke belijning aangebracht in de velden. zoals u kunt zien, alles is mogelijk bij Nobel Grass. U vraagt, wij draaien!